
الگوریتم رقابت استعماری (Imperialist Competitive Algorithm – ICA) روشی در حوزه محاسبات تکاملی است که به یافتن پاسخ بهینه مسائل مختلف بهینهسازی میپردازد. این الگوریتم با مدلسازی ریاضی فرایند تکامل اجتماعی – سیاسی، الگوریتمی برای حل مسائل ریاضی بهینهسازی ارائه میدهد.
الگوریتم رقابت استعماری (Imperialist Competitive Algorithm – ICA) روشی در حوزه محاسبات تکاملی است که به یافتن پاسخ بهینه مسائل مختلف بهینهسازی میپردازد. این الگوریتم با مدلسازی ریاضی فرایند تکامل اجتماعی – سیاسی، الگوریتمی برای حل مسائل ریاضی بهینهسازی ارائه میدهد. ازلحاظ کاربرد، این الگوریتم در دسته الگوریتمهای بهینهسازی تکاملی همچون الگوریتمهای ژنتیک (Genetic Algorithms)، روش بهینهسازی ازدحام ذرات (Particle Swarm Optimization)، الگوریتم کلونی مورچگان (Ant Colony Optimization)، الگوریتم تبرید شبیهسازیشده (Simulated Annealing) و … قرار میگیرد. همانند همه الگوریتمهای قرارگرفته در این دسته، الگوریتم رقابت استعماری نیز مجموعه اولیهای از جوابهای احتمالی را تشکیل میدهد.
این جوابهای اولیه در الگوریتم ژنتیک با عنوان “کروموزوم”، در الگوریتم ازدحام ذرات با عنوان “ذره” و در الگوریتم رقابت استعماری نیز با عنوان “کشور” شناخته میشوند. الگوریتم رقابت استعماری با روند خاصی که در ادامه میآید، این جوابهای اولیه (کشورها) را بهتدریج بهبود داده و درنهایت جواب مناسب مسئله بهینهسازی (کشور مطلوب) را در اختیار میگذارد.
پایههای اصلی این الگوریتم را سیاست همسانسازی (Assimilation)، رقابت استعماری (Imperialistic Competition) و انقلاب (Revolution) تشکیل میدهند. این الگوریتم با تقلید از روند تکامل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشورها و با مدلسازی ریاضی بخشهایی از این فرایند، عملگرهایی را در قالب منظم بهصورت الگوریتم ارائه میدهد که میتوانند به حل مسائل پیچیده بهینهسازی کمک کنند. درواقع این الگوریتم جوابهای مسئله بهینهسازی را در قالب کشورها نگریسته و سعی میکند در طی فرایندی تکرارشونده این جوابها را رفتهرفته بهبود داده و درنهایت به جواب بهینه مسئله برساند.
امپریالیسم، در لغت به سیاست توسعه قدرت و نفوذ یک کشور در حوزه خارج از قلمرو شناختهشده برای آن، اطلاق میشود. یک کشور میتواند کشور دیگر را بهطور قانونگذاری مستقیم و یا از طریق روشهای غیرمستقیم، مثل کنترل کالاها و مواد خام، کنترل کند. مورد اخیر اغلب استعمار نو خوانده میشود استعمار یک پدیده ذاتی در تاریخ بوده است. استعمار در مراحل ابتدایی، بهصورت نفوذ سیاسینظامی در کشورها و بهصورت صرف استفاده از منابع زمینی، انسانی و سیاسی بوده است. بعضی مواقع نیز استعمار، بهصرف جلوگیری از نفوذ کشور استعمارگر رقیب انجام میشد. بههرحال کشورهای استعمارگر رقابت شدیدی را برای به استعمار کشیدن مستعمرات همدیگر نشان میدادند.
مستقل از اثرات و تبعات مثبت و منفی آن، استعمار بهعنوان یک فرایند ذاتی در تاریخ بشر ایجاد شد و در عین واردکردن خسارتهای جبرانناپذیر به زیربناهای اساسی یک کشور (خصوصاً زیربناهای فرهنگی) در بعضی موارد اثرات مثبتی را نیز برای کشورها مستعمره داشت از دید بهینهسازی، استعمار بعضی از کشورها را که در یک دره معمولی تمدن قرار داشتند، خارج کرده و آنها را به یک حوزه مینیمم دیگر برد که در بعضی موارد وضعیت این حوزه مینیمم بهتر از موقعیت قبلی کشور مستعمره بود؛ اما بههرحال این حرکت مستلزم پیشروی مستعمره در راستای محورهای مختلف اقتصادی و فرهنگی به سمت یک امپریالیست قویتر بود، یعنی از میان رفتن بعضی از ساختارهای فرهنگی و اجتماعی. شکل زیر حرکت یک مستعمره به سمت استعمارگر قوی را نشان میدهد. این روند در الگوریتم رقابت استعماری در قالب سیاست جذب مدلسازی میشود.